joi, 27 februarie 2014

Premiera absolută a operetei "Crai Nou" de Ciprian Porumbescu - ecouri in presa

În 27 februarie 1882, pe o scenă improvizată, în sala festivă a Gimnaziului român din Braşov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), s-a cântat prima operetă românească „Crai nou” de Ciprian Porumbescu. 

În ziua premierei, în "Gazeta" locală, se anunta doar atat: "Teatrul român în Braşov. O societate de diletanţi va prezenta în 27 şi 28 februarie, în sala cea mare a gimnaziului român de aici, opereta "Crai nou" de Vasile Alecsandri, muzica de C. Porumbescu".
A fost o seară remarcabilă, un adevarat succes. Sora sa, Mărioara Rațiu-Porumbescu, venită si ea la premiera, scria părinţilor: "Aplauzele erau colosale, publicul, în culmea entuziasmului". 

A doua zi, "Gazeta" aprecia că "muzica ce a compus-o pentru "Crai nou" e vie, foarte plăcută şi ne dovedeşte că a studiat cu multă diligenţă operele compozitorilor moderni: Offenbach, Genee, Strauss, Lecocq ş.a.". 

Compozitorul Ciprian Porumbescu afirma atunci ca folclorul românesc este sursa lui de inspiratie: "Îmi permit a declara că dacă este vorba de vreun componist care l-am studiat şi-l studiez şi acum cu multă diligenţă, atunci îmi permit a spune că componistul acesta e însuşi poporul nostru român, care stă peste Offenbach, Genee, Suppe etc."

La nici o luna mai tarziu, Spectacolul musical-dramatic a fost primit cu vânzarea totală a biletelor şi cu multe aplauze si la a doua punere in scena.“Cele două reprezentații ale operetei Crai nou de Vasile Alecsandri, muzica de Ciprian Porumbescu, au avut un suces peste așteptări”.

După aproape o săptămână de la premieră, în "Gazeta Transilvaniei", cronica muzicală Teatrul românesc la Brașov, avea ca motto Crai nou, Crai nou, Crai nou, la noi bine-ai venit!
Atunci, Aurel Mureşianu scria:
“Suntem siguri că mulți vor aștepta cu nerăbdare ce cronică vom face reprezentațiunii de sâmbătă și duminică a operetei Crai nou (Lună nouă) scrisă de Vasile Alecsandri pentru care domnul Ciprian Porumbescu, profesor de muzică la Gimnaziul român de aici, a compus muzica.
Am asistat la amândouă reprezentațiuni, dar trebuie să mărturisesc că puține momente am putut dedica criticii, căci voiam să gustăm deplin bucuria ce simțeam la aspectul frumoaselor româncuțe, care cântau și jucau cu atâta grație, de-ți râdea inima în piept."

Multi ani mai tarziu avem sa gasim in presa vremii, alte aprecieri la adresa acestei valori romanesti:
Andrei LIPOVAN, unul dintre foștii directori ai Ansamblului Ciprian Porumbescu, declara: "Este un privilegiu și o bucurie să ai posibilitatea șă așterni în scris impresii despre premiera operetei Crai Nou la Suceava. Ți se relevă, în primul rând, impresia pe care ți-o lasă muzica lui Ciprian, care, adânc înrădăcinată în cântecul românesc strămoșesc, este patetică, romantică, optimistă, patriotică, inspirația melodică de o deosebită frumusețe conturându-i o personalitate unică. Astfel se și explică faptul că în sală, la primele acorduri ale orchestrei și corului intonând cântecul Crai Nou, ca un singur om, spectatorii au izbucnit în aplauze frenetice."

Ilari Curechianu, regizor aristic al operei, consemna: "Opereta Crai Nou a deschis, de fapt, un drum nou operetei românești. ... artistul folosește melosul folcloric nealterat, așa cum la cunoscut din copilărie [...]. Dacă prin tot ceea ce am făcut până acum am contribuit din tot sufletul la înălțarea acestei instituții pe culmile artei profesioniste. Aș dori ca și pe mai departe arta suceveană, slujitorii ei să facă în așa fel încât Suceava șă rămână în continuare a adevărată vatră de cultură românească."



surse:
  • Ziarul Lumina
  • orasulsuceava.ro/ansamblul-ciprian-porumbescu/
  • Crai Nou, operette von Porumbescu, în . Kronstädter Zeitung”, nr. 3 din 15 martie 1882, p. 3.,
  • Gazeta Transilvaniei,nr. 27, din 5/17 martie 1882, p. 4. 1882.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook