miercuri, 12 martie 2014

12 martie 1838 - 176 de ani de la aparitia primului ziar romanesc din Transilvania, Gazeta de Transilvania

La 12 martie 1838 a aparut, la Brasov, primul ziar politic si cultural al romanilor din Transilvania "Gazeta de Transilvania", cu rol important in lupta de eliberare nationala. A fost redactat din 1838 de George Baritiu, iar din 1850 de Iacob Muresanu care a mai temperat tonul articolelor politice.
Dupa anul 1900 capata un caracter preponderent informativ, pe care si-l va pastra si in perioada interbelica.
In 1911 este vandut unui consortiu local de oameni de afaceri si a devenit ziar guvernamental pana în 1944, cand si-a schimbat denumirea in "Drum Nou".
In 1946 a fost interzis de regimul comunist si apare intr-o noua serie abia in decembrie 1989; este editat fara intrerupere pana in iunie 2009, cand din pacate pentru cultura si istoria Brasovului s-a desfiintat datorita crizei economice.
“Gazeta de Transilvania” a trecut prin multe situatii dintre cele mai grele dar dincolo de vremuri, acest titlu a ramas si va ramîne un simbol. Nicolae Iorga spunea ca “Gazeta de Transilvania” este “un bun cultural al poporului roman” iar Ion Colan afirma ca “presa romanească (…) la Brasov va trebui sa-si serbeze centenarul, la altarul «Gazetei de Transilvania»”.
Cel mai popular, si cel mai longeviv ziar din Romania, a fost distins cu numeroase premii, pe plan national, international se afla in muzeele dedicate presei, in diverse tari, dar si la noi, in Muzeul Casa Muresenilor.
Un site pe internet ne mai aduce aminte de existenta acestuia http://gazetatransilvaniei.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook