miercuri, 26 martie 2014

"Poziţia copilului" - Film romanesc cu premii internationale.

"Poziţia copilului" este o producţie 2013 Parada Film, în coproducţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, BMW Motor AG, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România. Campania de promovare a filmului în România a fost sprijinită de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) şi Institutul Cultural Român (ICR).

In rolurile principale Luminiţa Gheorghiu (Cornelia Kenereș, mama) şi Bogdan Dumitrache (Barbu, fiul), celorlalte personaje li se alătură nume ca
Nataşa Raab (Olga Cerchez), Florin Zamfirescu (Domnul Făgărășanu), Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov (Dinu Laurențiu) şi Tania Popa.
Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer. A fost "făcut în 30 de zile, lucrînd zilnic 13-14 ore. Filmul a fost gata în luna octombrie 2012", cum insusi Călin Peter Netzer ne destainuie. "Baza filmului porneşte de la relaţiile noastre, a mea şi a lui Răzvan, cu mamele noastre. Toate filmele mele au, pînă la urmă, elemente autobiografice. Pot spune că am văzut, la TVR, un documentar despre un accident similar. L-am căutat în arhiva TVR şi l-am găsit. Şi acel documentar ne-a inspirat."
Este o drama umana, intalnita in viata de zi cu zi si mai putin pe micile si marile ecrane, o drama universala ce ia nastere de la prea multa iubire, o "dragoste patologic-oedipiana" (Călin Peter Netzer).
"Cor­nelia e o femeie realizată profesional, apar­ţine unei clase culte şi are destul de multe avan­taje. Dar e o femeie care a eşuat în educarea copilului şi de aceea el nu răspunde direct pro­porţional cu dragostea pe care i-o oferă. Cor­nelia este vic­ti­ma propriei ei iubiri fără limită", spunea Lu­mi­niţa Gheor­ghiu despre personajul ei.

 "Poziţia copilului" a fost primit cu aplauze inca de la premiera mondiala din 2013, cand presa internationala il includea printre favoritii editiei. Una dintre cele mai puternice voci critice din cinematografia mondială, Jay Weissberg de la "Variety", un atent cunoscător al filmelor româ­neşti din ultimii ani, nota despre "Poziţia copi­lu­lui" că este unul dintre cele mai puternice scenarii scrise de Răzvan Rădulescu vreodată. El descria filmul ca pe o "disecţie a monstru­oa­sei iubiri materne" şi "o satiră tăioasă la adresa noilor îmbogăţiţi ai României, o clasă obişnuită să mascheze adevăruri şi să se asigure că lu­mea se dă din calea lor când apar con­flic­te".
Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), asociație a organizațiilor naționale ale jurnaliștilor și a criticilor de film din întraga lume, i-a acordat premiul pentru cel mai bun film, sur­clasând celelalte 18 filme aflate în competiţia inter­na­ţională "Die Welt", "The Hollywood Reporter", "Va­riety", "Cineuropa.org", "Cine-vue.com" sau "Bloom­berg" publicaseră până atunci cronici entuziaste, elo­giind atat interpretarea Luminiţei Gheorghiu, cat si scenariul si regia lui Călin Netzer. "În sfârşit! Un favorit la Ursul de Aur", titra coti­dia­nul german "Die Welt". "Filmul este portretul unei ţări şi profilul psihologic al unei obsesii", afirma pu­bli­caţia. "The Hollywood Reporter" remarca, la rândul său, excelenta interpretare a actriţei Luminiţa Gheor­ghiu. "După Paulina Garcia, din filmul chilian «Gloria», şi în aşteptarea lui Catherine De­neuve, în «On My Way», competiţia Berli­nalei aduce un alt omagiu unei actriţe puternice, Luminiţa Gheorghiu". Publicaţia americană apre­cia, de asemenea, scenariul scris de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer: "admirabil construit, cu momente de umor care echilibrează un final cu adevărat dramatic".
A fost cu adevarat un favorit la Ursul de Aur, alături de alte 18 fil­me de renume, printre care:
"Promised Land", în regia lui Gus Van Sant, cu Matt Damon în rolul principal,
"Side Effects", un thriller de Steven Soderbergh,
"Camille Claudel 1915", al francezului Bruno Dumont,
"Closed Curtain", regizat de Jafar Panahi, cineastul iranian aflat în închisoare,
"Paradise: Hope", ultima parte din trilogia regizorului german Ulrich Seidl,
"An Episode in the Life of an Iron Picker" al lui Danis Tanovic, (premiat cu Oscar pentru No Man's Land).

"E clar că la prima vedere sunt filme care au în dis­tribuţie nume celebre, ca Matt Damon sau Jude Law, şi pare o competiţie destul de dură. Desigur că mă simt onorat să fiu într-o companie atât de selectă, alături de nume ca Gus Van Sant şi Steven Soderbergh, dar există şi alte variante pentru palmaresul final. De pildă, filmul lui Bruno Dumont, cu Juliette Binoche în rolul principal, filmul iranian al lui Jafar Panahi sau cel coreean semnat de Hong Sang-soo. Aş fi onorat să fiu pe lista câştigătorilor", a declarat regizorul Călin Peter Netzer, inainte de a afla finalul acestei etape a filmului: premiul Ursul de aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin!
 
"Wong Kar Wai mi-a spus că filmul «Poziţia copilului» este o capodoperă şi că este sincer când îmi spune asta. Mi-a strâns mâna două minute. M-a emoţionant foarte tare“, a mai spus Netzer.
 
A fost selectat si in competitia finala a festivalului CinEast de la Luxemburg, in octombrie 2013, in aceeasi luna a castigat si premiul pentru cel mai bun film la festivalul Filmului Francez Namur.Totodata Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în "Poziţia copilului", a primit premiul Bayard d'Or pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Namur.
Au urmat in 2014 alte premii la "Oscarul romanesc" Premiile Gopo 2014:
  1. Cel mai bun film: "Poziţia copilului" (Călin Peter Netzer)
  2. Cel mai bun regizor: Călin Peter Netzer ("Poziţia copilului")
  3. Cea mai bună actriţă în rol principal: Luminiţa Gheorghiu (Poziţia copilului")
  4. Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ilinca Goia ("Poziţia copilului")
  5. Cel mai bun actor în rol secundar: Vlad Ivanov ("Poziţia copilului")
  6. Cel mai bun scenariu: Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer ("Poziţia copilului")
  7.  Cel mai bun montaj: Dana Lucreţia Bunescu ("Poziţia copilului")
  8. Premiul publicului - pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la public în 2013: "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer (care a obţinut încasări totale de 1.249.457 de lei).

Premiile Gopo 2014
La primirea distincţiei, Luminiţa Gheorghiu le-a felicitat pe celelalte actriţe nominalizate la aceeaşi categorie. "Mi s-a acordat mie acest premiu drept consolare pentru că m-am întors cu mâinile goale de la Premiile Academiei Europene de Film", a spus Luminiţa Gheorghiu.
Ada Solomon a spus ca acest premiu este in primul rand al echipei filmului "Pozitia copilului". "Nu mai am cuvinte sa-i multumesc Luminitei pentru performanta din filmul asta. Ii multumesc lui Calin ca a rezistat, ii multumesc lui Razvan Radulescu din suflet pentru cum a scris, ii multumesc lui Bogdan Dumitrache pentru ce a facut in filmul asta si pentru cat de aproape a stat de regizor si, in general, pentru ce prieten minunat e. Promitem sa mai facem".
Mai multe puteti citi aici

Filmul il puteti urmari aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook