miercuri, 12 martie 2014

Sa ne aducem aminte - Constantin C. Popovici, matematician si astronom roman

In 1878, la 12 martie, la Iasi, s-a nascut Constantin C. Popovici, matematician si astronom roman. A facut scoala primara, liceul si studiile superioare in orasul natal, in 1990 luandu-si licenta in matematica.

A fost profesor suplinitor la mai multe licee din tara: Iasi, Barlad, Braila si Tulcea. In 1901obtine bursa „Adamachi” pentru studii in strainatate si pleaca la Paris, unde isi pregateste si doctoratuli in matematici pe care-l trece la Sorbona, in martie 1908. Tot in Franta face specializarea in astronomie, in anul 1910, trece ca stagiar la Observatorul astronomic din Paris, apoi la Observatorul central si la cel din Mont-Souris. Dupa specializare se intoarce in tara, unde este numit profesor agregat de astronomie, geodezie si mecanica cereasca la Universitatea din Iasi. In 1937 preda la Facultatea de stiinte din Bucuresti si a fost numit si director al Observatorului astronomic din capitala.
A inceput sa elaboreze memorii de matematici pure sau aplicate chiar din 1904, desi profesor de astronomie si mecanica creasca, lucrarile sale abordeaza cu precadere domeniul analizei matematice. Lucrarile din domeniul analizei privesc ecuatiile integrale, ecuatiile integro-diferentiale si ecuatiile integro- functionale, ecuatiile diferential-functionale sau ecuatiile functionale.
A decedat in Bucuresti, la 26 noiembrie 1956; a fost inmormantat la cimitirul Belu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook